Mariendal Borgerbonde
I disse år sker der en stor befolkningstilvækst i området omkring Malling, Ajstrup og Norsminde. Drømmen om et byliv med tætte koblinger til naturen og et lokalt, kredsløb med mennesker og natur i bæredygtigt, økologisk og socialt samspil, giver mening for mange.
Samtidig ser vi et stigende borgerdrevet engagement i at finde løsninger på de klimaproblemer med vores landbrug og fødevaresystem. En trend er de såkaldte community-supported agriculture systemer, hvor borgere engagerer sig i fødevareproduktion via forskellige medejerskabskonstruktioner. Kundebonde abonnementsordningen er et eksempel på, hvordan borgere får en ny rolle som forbrugere. Her betaler man et månedligt abonnement forud og er dermed med til at sikre landmandens likviditet. Til gengæld får kundebonden del i høsten og kan selv gå i marken og hente grønsager til aftensmaden. Foreningen for Økologisk Jordbrugssamvirke er også et konkret eksempel på en ny relation mellem bonden og borgeren. Foreningen udbyder et kursus Jord og Planter til de 155 medlemmer. Ca. 35 borgere deltog i 2021 i hele produktionsprocessen lige fra planlægning af afgrøder i foråret til høsten i efteråret. Kursisterne lægger 2 timers arbejde i marken om ugen. Til gengæld kan de så høste til eget forbrug og senere hente fra lageret i vintermånederne. Fødevareforbrugeren får hermed en ny rolle, hvor borgeren er meget tæt på produktionen af den mad, man sætter på bordet. Vi kunne kalde dem for borgerbonde. |
I denne del af projektet vil vi undersøge, hvad det betyder for borgerne i Aarhus syd at kunne blive en del af produktionen af deres egne fødevarer og indgå i et aktivt fællesskab om dette?
Hvilke modeller kunne man udvikle?
Hvilke modeller kunne man udvikle?
Det kunne også være interessant at få belyst, hvilken effekt borgernes engagement i fødevareproduktionen har for deres forbrugsmønstre, spisevaner og sundhed, både fysisk og mentalt. Det kunne også være interessant at se på, om borgernes engagement påvirker deres forståelse for og engagement i andre klima- og biodiversitetsaktiviteter i Aarhus Kommune.
Her vil vi inddrage forskere fra MAPP-centeret på Aarhus Universitet, der forsker netop i klimavenlig mad og forbrugervaner. Se venligst interessetilkendegivelse fra professor Jessica Aschemann-Witzel her.
Her vil vi inddrage forskere fra MAPP-centeret på Aarhus Universitet, der forsker netop i klimavenlig mad og forbrugervaner. Se venligst interessetilkendegivelse fra professor Jessica Aschemann-Witzel her.