Peters Gartneri dyrker økologiske grønsager, urter, korn, frugt, bær, blomster og har kvæg på 17 ha jord fordelt på 4 marker: marken overfor Ajstrup camping, marker på begge sider af Ørnevænget og en æbleplantage på Fløjstrupvej. Desuden har vi lager og værksted i bygningerne ved Mariendal Gården og drivhuse der og på Fløjstrupvej.
Marken i Ajstrup er lejet af privat ejer, markerne ved Mariendal er lejet af Aarhus Kommune. Æbleplantagen er lejet af en privat ejer.
Virksomheden Peters Gartneri ejes af Peter Kirk-Haugstrup.
Marken i Ajstrup er lejet af privat ejer, markerne ved Mariendal er lejet af Aarhus Kommune. Æbleplantagen er lejet af en privat ejer.
Virksomheden Peters Gartneri ejes af Peter Kirk-Haugstrup.
|
Målet er mere frugtbar jord På markerne anvender vi regenerative dyrkningsmetoder, så vi får genopbygget jordens oprindelige økosystem af mikroorganismer. Det vil sige, at vi rører jorden så lidt som muligt, vi pløjer ikke og vi sørger for efterafgrøder eller mere varierede sædskifter. Sigtet med disse systemer er at højne jordens frugtbarhed og organiske indhold over tid. Her kan du se en video, hvor Peter Kirk-Haugstrup fortæller om, hvordan han arbejder med at øge jordens frugtbarhed. |
Kortere afstand fra jord til bord
Vores mange afgrøder sælges til en række restauranter og til Kvickly i Odder, men vores kunder er primært beboerne i lokalområdet. Ved af afkorte vejen fra jord til bord håber vi at være med til at mindske madspild og ressourceforbrug til f.eks. transport og emballage. Beboere her i Aarhus Syd kan i høstsæsonen købe vores afgrøder i markboden og markbutikken, men har også mulighed for at engagere sig dybere ved at blive en del af vores kunde-bonde abonnementsordning. Her kan man selv kan høste afgrøderne på marken og senere hente vinterafgrøder fra vores lager på Ørnevænget. Som kundebonde er man mere end en almindelig forbruger. Kunde-bonde er en ny forretningsmodel, hvor man er medejer af årets høst af de mange økologiske afgrøder. Man er med til at muliggøre en lokal produktion af grøntsager. Og ikke mindst, er man med til at bane vejen for et fremtidens bæredygtige jordbrug. Her kan du se en lille video, hvor Peter fortæller om kundebonde ordningen. |
|
Et lokalt fællesskab om dyrkning af bæredygtige fødevarer
Vi arbejder tæt sammen med Foreningen for Økologisk Jordbrugssamvirke (Foejs).
Foreningens primært lokale medlemmer kan lide at arbejde med at få grøntsager ned i jorden og op igen på bæredygtige betingelser.
Foreningen udbyder kurset JORD OG PLANTER, hvor kursusdeltagerne lærer om bæredygtig fødevareproduktion bl.a. ved at deltage i det konkrete arbejde med at så, plante, pleje og høste her på markerne og i samarbejde med os.
Du kan læse mere om foreningen og kurset her
Peters Væksthus i Mariendal
Drivhuset ved gården Mariendal forvandles i sommermånederne til et rustikt og charmerende lokale for sociale og kulturelle arrangementer af relevans for vores fokus på klima, bæredygtig fødevareproduktion og biodiversitet.
Et eksempel er Sans & Samling, som er en slags grøn teambuilding dag for medarbejdergrupper, der trænger til at opleve noget nyt sammen. Deltagerne vil komme med i marked og høste grønsager, der så tilberedes over bål, kyndigt vejledt af en kok. Middagen indtages i Væksthuset.
Vi arbejder tæt sammen med Foreningen for Økologisk Jordbrugssamvirke (Foejs).
Foreningens primært lokale medlemmer kan lide at arbejde med at få grøntsager ned i jorden og op igen på bæredygtige betingelser.
Foreningen udbyder kurset JORD OG PLANTER, hvor kursusdeltagerne lærer om bæredygtig fødevareproduktion bl.a. ved at deltage i det konkrete arbejde med at så, plante, pleje og høste her på markerne og i samarbejde med os.
Du kan læse mere om foreningen og kurset her
Peters Væksthus i Mariendal
Drivhuset ved gården Mariendal forvandles i sommermånederne til et rustikt og charmerende lokale for sociale og kulturelle arrangementer af relevans for vores fokus på klima, bæredygtig fødevareproduktion og biodiversitet.
Et eksempel er Sans & Samling, som er en slags grøn teambuilding dag for medarbejdergrupper, der trænger til at opleve noget nyt sammen. Deltagerne vil komme med i marked og høste grønsager, der så tilberedes over bål, kyndigt vejledt af en kok. Middagen indtages i Væksthuset.
Fremtiden
Vi har en vision om at gøre området her ved Mariendal Strand til et centrum for bæredygtig og medskabende fødevareproduktion, biodiversitet og fællesskab. Hvis du vil høre mere om vores vision, kunde-bonde eller kurset, så er du meget velkommen til at kontakte Peter Kirk-Haugstrup på 22 32 77 88.
Du kan læse mere på vores facebook og instagram.
Med venlig hilsen
Peter Kirk-Haugstrup, Peters Gartneri
Vi har en vision om at gøre området her ved Mariendal Strand til et centrum for bæredygtig og medskabende fødevareproduktion, biodiversitet og fællesskab. Hvis du vil høre mere om vores vision, kunde-bonde eller kurset, så er du meget velkommen til at kontakte Peter Kirk-Haugstrup på 22 32 77 88.
Du kan læse mere på vores facebook og instagram.
Med venlig hilsen
Peter Kirk-Haugstrup, Peters Gartneri